Η μαγισσούλα που έψαχνε όμορφες λέξεις

 (νήπιο και πρώτες τάξεις δημοτικού)

Ήτανε μία φορά κι έναν καιρό μια μαγισσούλα. Μα δεν ήτανε κακιά και της κλέψαν τη μιλιά. Που θα ψάξει να βρει τις όμορφες λέξεις που έλεγε κάποτε; Ποιος θα τη βοηθήσει; Μήπως εκείνη η σουσουράδα που της πήραν την ουρά… Ή η θαρραλέα Νανανά; Ίσως παλι να είναι και ο τρυποφράκτης που του έκλεψαν τα αβγά.
Ιστορίες για μικρά μα… και μεγάλα παιδιά μπλέκονται η μία μέσα στην άλλη παρέα με τραγούδια και παιχνίδια που ζωντανεύουν δημιουργικά και διαδραστικά την αφήγηση.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης τα παιδιά καλούνται να ψάξουν στον χώρο τα υλικά για το μαγικό ξόρκι που θέλουν να φτιάξουν οι μάγισσες, υλικά που έχουμε κρύψει, να ανακατέψουν το τσουκάλι, να πετάξουν με το σκουπόξυλο, να ψάξουν μέσα στα παραμύθια τις όμορφες λέξεις που θα βοηθήσουν τη μικρή μαγισσούλα. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχουν, αλληλεπιδρούν με τις ιστορίες και κατανοούν μέσα από πολλαπλά ερεθίσματα τις ιστορίες που ακούνε.
Η ιδέα της παράστασης βασίζεται στο παραμύθι της Νένας Γεωργιάδου Η μάγισσα που έψαχνε για λέξεις, από το βιβλίο Ξεχωριστά Παραμύθια Δημιουργικές κατασκευές, εκδ. Οξυγόνο.
Μία μαγισσούλα διαφορετική από τις άλλες θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κακία των… συναδέλφων της απλώς και μόνο επειδή μιλάει όμορφα. Εκείνες θα της κλέψουν τις όμορφες λέξεις που λέει και η μαγισσούλα μας θα τις αναζητήσει ανάμεσα στις ιστορίες. Τις ιστορίες που ξετυλίγουμε τη μία μετά την άλλη, ξεκινώντας με το κλιμακωτό παραμύθι η Σουσουράδα. Την παραδοσιακή ιστορία της σουσουράδας που χάνει την ουρά της και που για να την πάρει πίσω θα πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια έχουμε μετατρέψει σε παραμυθοτράγουδο. Κατά τη διάρκεια της αφήγησης καλούμε τα παιδιά να θυμηθούν μαζί μας τη σειρά με την οποία η σουσουράδα πρέπει να περάσει τις δοκιμασίες. Στη δεύτερη ιστορία μεταφερόμαστε στην Αφρική και μέσα από τις περιπέτειες της Νανανά γνωρίζουμε μαιμούδες, τίγρεις και γαζέλες μα και τον ελέφαντα που κατάπιε ένα ολόκληρο χωριό μέχρι που η Νανανά, γυναίκα θαρρετή, μαζί του θα τα βάλει. Τα παιδιά, υπό τους ήχους κρουστών, χορεύουν, φανταζόμενα ότι είναι μεσα στην κοιλιά του ελέφαντα και θέλουν να τον ζαλίσουν. Και τέλος, θα ακούσουμε την ιστορία ενός μικρού τρυποφράκτη που προσπάθησε να σώσει τα αβγά του και έγινε η αφορμή για μια μεγάλη καταστροφή, μήπως όμως δεν έφταιγε αυτός; Στο τέλος κάθε ιστορίας ζητάμε από τα παιδιά να μας πούνε κάποιες λέξεις μέσα από την ιστορία που πιστεύουν ότι είναι όμορφες για να βοηθήσουμε τη μαγισσούλα.
Μετά το τέλος της παράστασης, φτιάχνουμε μια μικρή μαγισούλα με το αποτύπωμα των χεριών μας.

Αφήγηση – Μουσική: Βιργινία Κοκκίνου / Ειρήνη Νικολακοπούλου  Διάρκεια 90 λεπτά (αφήγηση και εργαστήριο)