Του ποταμού λαλιές

για παιδιά 9+, έφηβους και ενήλικες

Μια σαρμανίτσα κύλησε
στου ποταμού τα βάθη
Φωνή η μάνα έβαλε
μα το μωρό εχάθη.

Τα ποτάμια κυλάνε και πίσω δεν γυρνάνε. Άλλοτε φουσκώνουν, παρασέρνουν, άλλοτε κυλούν αργά και σε καλούν. Όπως και να χει, αν σταθείς δίπλα τους κι ακούσεις το τραγούδι τους, θα μάθεις για κεινο το νιούτσικο μικρό που εχάθη στα νερά τους, για να βρεθεί σαν πρίγκιπας να ψάχνει τρία κiτρα. Θα μάθεις πως η κουβέντα ενός μωρού έφερε πίσω στη ζωή έναν κυνηγό και για τον Άνεμο ψηλά που αγάπησε μια κόρη.

Ιστορίες κεντημένες στις όχθες των ποταμών μπλέκουν με ήχους μουσικούς βγαλμένους από τα βάθη της ψυχής και συναντούν τους ποταμούς για να τους προσκυνήσουν. Τρεις ιστορίες από την Ελλάδα, την Αφρική και την Ινδιάνικη γη μας δείχνουν τη δύναμη της μνήμης, της αγάπης, της θέλησης.


Λίγα λόγια για τους συμβολισμούς της παράστασης
Η βασική ιστορία της παράστασης μπλέκει ένα παραδοσιακό παραμύθι της περιοχής του Ανατολικού Ζαγορίου με το παραδοσιακό παραμύθι Η Τρισεύγενη και τα τρία κίτρα. Μέσα από αυτό το δέσιμο αναδεικνύονται θέματα όπως η απώλεια (και πιο συγκεκριμένα η απώλεια ενός παιδιού και πως το βιώνει η μάνα), η ανθρώπινη φύση που δεν ησυχάζει ποτέ, το θάρρος, η θέληση, η αλαζονεία και πως αυτή τιμωρείται, το ψέμα, η ζήλεια. Η δεύτερη ιστορία, Ο κυνηγός Ογκαλούσα, θίγει το θέμα του θανάτου και της μνήμης. Με οδηγό τα μαγικά στοιχεία ερχόμαστε να αναρωτηθούμε για το πόσο πραγματικά οι ζωντανοί ξεχνάνε τους νεκρούς, τι σημαίνει τιμάω τη μνήμη κάποιου, και τι είναι αυτό που μπορεί να επαναφέρει τη θύμηση τους μέσα μας ; Τέλος στην ινδιάνικη ιστορία ο Άνεμος μέσα από μία ιστορία αγάπης δύο εντελώς διαφορετικών πλασμάτων αναδεικνύονται θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο εγωισμός, η εκδίκηση, η θυσία, ο πόνος.

Αφήγηση Κοκκίνου Βιργινία

Μουσική Γιάννης Ανθόπουλος

Συμμετέχει η Ζωή Προκοπίου (βιολί, φωνή)

Διάρκεια 60 λεπτά

Ηλικίες παιδιά 10+ έφηβοι και ενήλικες