Λέξη λέξη είσαι εδώ;

για παιδιά 6+

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφήγησης για την ιστορία των λέξεων, της γραφής, των παραμυθιών

Στην αρχή ήταν το χάος. Και η Γη μια μεγάλη φωτιά που γύριζε μέσα στο χάος. Σιγά σιγά όμως πήρε τη μορφή που έχει σήμερα κι όταν οι πρώτοι άνθρωποι εμφανίστηκαν, ήξεραν να σκέφτονται και να μιλάνε. Μα όσα γνωρίζανε θέλανε να τα σώσουνε…..

Πως γεννήθηκαν οι λέξεις; Πως επικοινωνούσαν οι άνθρωποι παλιά; Τι τους οδήγησε να φτιάξουν γράμματα; Γιατί έλεγαν ιστορίες; Ποιος ήταν ο πρώτος παραμυθάς και πως ήρθαν τα παραμύθια στη γη; Και τώρα πια που οι λέξεις γίνονται βιβλία, πως τα βιβλία γίνονται καλοί μας φίλοι;

Ιστορίες που κεντάνε την ιστορία της γραφής, του βιβλίου και των παραμυθιών, μας ταξιδεύουν σε εποχές μαγικές και μυστηριακές. Μέσα από την αφήγηση και τη μυθοπλασία τα παιδιά συμμετέχουν στην εξέλιξη του λόγου, διαβάζουν ένα από τα πρώτα παραμύθια που γράφτηκαν, φτιάχνουν την δικιά τους ιστορία με την εικονογραφική γραφή.

H αφήγηση ξεκινάει με μία ιστορία για το πώς ήρθαν οι πρώτοι παραμυθάδες στη γη, μία ιστορία που μας έρχεται από το μακρινό Ουζμπεκιστάν. Οι πρώτοι άνθρωποι επικοινωνούσαν με κραυγές. Πότε και γιατί άλλαξε αυτό; Πως πέρασαν στην εικονογραφική γραφή; Γιατί αναζήτησαν τρόπους να αποτυπώνουν τις ιδέες τους; Πως εξελίχθηκε η χρήση του πηλού ως επιφάνεια γραφής; Πως οι Αιγύπτιοι έφτιαξαν τον πάπυρο και γιατί στην Πέργαμο ανακάλυψαν την περγαμηνή; Ποιος εφηύρε το χαρτί στην Κίνα και ποια ήταν τα πρώτα δείγματα τυπογραφίας; Πως έκλεψαν οι άνθρωποι τα γράμματα από τους θεούς; Και γιατί τα βιβλία είναι τόσο σημαντικά στη ζωή μας; Πληροφορίες που δίνονται μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες, χωρίς να κουράζουν τα παιδιά ενώ διανθίζονται με μουσικές και πρωτότυπα τραγούδια.

Ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ψυχαγωγήσει και να επιμορφώσει τα παιδιά με γνώμονα τη δύναμη της αφήγησης και των ιστοριών, του προφορικού λόγου που αφυπνίζει τη φαντασία και δημιουργεί εικόνες μοναδικές στον καθένα μας.

Για την δημιουργία του προγράμματος αυτού αντλήσαμε υλικό από ιστορίες της παγκόσμιας προφορικής παράδοσης, τα βιβλία Περιπέτεια χωρίς τέλος του Δ. Βαλάση και το Ένα μικρό βιβλίο για τη γλώσσα του David Crystal. Στην αφήγηση εκτός του πρωτότυπου κειμένου ακούγονται τα παραμύθια Η γυναίκα του γίγαντα, της Μαρίας Ρουσάκη, εκδ. Μεταίχμιο και Οι άνθρωποι που έκλεψαν τα γράμματα από τους θεούς της Μαρίας Αγγελίδου, εκδ. Πατάκης.

Προκειμένου τα παιδιά να έχουν άμεση επαφή με τις έννοιες που παρουσιάζονται μέσα από την αφήγηση, όπως ο πάπυρος, η περγαμηνή, ο δίσκος της Φαιστού, τα ιερογλυφικά κουβαλάμε στις βαλίτσες μας ζωντανά δείγματα.

Τις ιστορίες ντύνει μουσικά ο Γιάννη Ανθόπουλος. Μετά το πέρας της αφήγησης τα παιδιά χαράσσουν πάνω σε πηλό τη δικιά τους ιστορία με εικονογράμματα.


Αφήγηση, σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος:
Βιργινία Κοκκίνου
Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος
Διάρκεια: 90′
Ηλικίες: 5+