Δως της κλώτσο να γυρίσει

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφήγησης παραμυθιών και δημιουργίας ιστοριών

ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το παραδοσιακό παραμύθι
  • Τα παιδιά να γνωρίσουν τους κανόνες του παραμυθιού, τα μοτίβα, τις λειτουργίες του
  • Τα παιδιά να μυηθούν στην αφήγηση και την παραγωγή του προφορικού λόγου.
  • Τα παιδιά να παίξουν, να απελευθερώσουν τη φαντασία τους, να δημιουργήσουν

Δομή προγράμματος:

Α. Γνωριμία με το παραμύθι και τις λειτουργίες του

 Γίνεται αφήγηση ενός παραμυθιού, το οποίο έχει όλα εκείνα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά προκειμένου να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την διαδικασία επινόησης ιστορίας. Στη συνέχεια μετά από συζήτηση και με απλά λόγια τα παιδιά αναγνωρίζουν τις λειτουργίες του παραμυθιού που άκουσαν. Ποιος ήταν Ήρωας, ποιος ο ανταγωνιστής, από πού ξεκίνησε ο ήρωας και που πηγαίνει, ποιο είναι το μαγικό μέσο, ποιος είναι ο βοηθός, ποια η εντολή και ποια η απαγόρευση, κλπ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία συζήτηση σχετικά με τις επιλογές των ηρώων, τα κίνητρά τους, τα συναισθήματά τους.

Β. Φτιάχνουμε τη δικιά μας ιστορία.

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τη δικιά μας ιστορία χρησιμοποιώντας το μαγικό σακούλι. Γινόμαστε μία ομάδα και βγάζουμε από το σακούλι τα υλικά της ιστορίας μας. Μικρά αντικείμενα, ζωγραφισμένα βότσαλα, ξυλάκια, γίνονται οι ήρωες, οι τόποι, οι μαγικοί βοηθοί. Επιλέγουμε, ψηφίζουμε, χτίζουμε την πλοκή της ιστορίας μας. Τέλος, παίζουμε με αυτοσχεδιασμούς την ιστορία που έχουμε φτιάξει. Τα παιδιά γίνονται οι ήρωες του παραμυθιού αλλά και τα κτίρια ή τα αντικείμενα, προσπαθώντας να αναπαραστήσουν με το σώμα τους και τα χέρια τους τα δομικά στοιχεία της ιστορίας.Μετά το πέρας του προγράμματος, η ιστορία που έχουν φτιάξει τα παιδιά, καταγράφεται από την αφηγήτρια και αποστέλλεται στο σχολείο για το αρχείο των μαθητών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ηχογράφησης της ιστορίας από την αφηγήτρια και αποστολής ηχητικού αρχείου, το οποίο μπορεί να μοιραστεί ή αποσταλεί στα παιδιά από το σχολείο.

Προτάσεις για επιπλέον δράσεις μετά το πέρας του προγράμματος:

Α. Εικονογράφηση ιστορίας. Οι εκπαιδευτικοί ή εικαστικοί του σχολείου μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά στην εικονογράφηση της ιστορίας.

Β. Δραματοποίηση ιστορίας. Το πρωτότυπο παραμύθι των παιδιών μπορεί να γίνει αφορμή για μία παράσταση.

Διάρκεια προγράμματος 3 διδακτικές ώρες (με ενδιάμεσα διαλείμματα αν χρειαστεί)

Ηλικίες 5-12

Σχεδιασμός Υλοποίηση προγράμματος: Βιργινία Κοκκίνου