Ιστορίες για να σκεφτούμε – κι ίσως λίγο πιο σοφοί να γινούμε

Τα παραμύθια είναι παρηγοριά, βάλσαμο για την ψυχή, διασκεδάζουν και προβληματίζουν, ταξιδεύουν και προσγειώνουν ταυτόχρονα. Η αφήγηση από την άλλη μεταφέρει τον κόσμο τους μέσα από τις λέξεις αφήνοντας τη φαντασία του θεατή να πλάσει τις δικές της εικόνες. Για την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας τα παραμύθια μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό, συζήτηση, ένα εσωτερικό ταξίδι.

Κάποτε ένας παραμυθάς έφτασε σε ένα χωριό. Του ζήτησαν να τους πει μια ιστορία σαν αυτές που άκουγαν όταν ήταν μικροί. Μα όσο και αν προσπάθησε, δεν τα κατάφερε. Έτσι έφυγε μακριά να αναζητήσει αυτή τη μία και μοναδική ιστορία. Στον δρόμο του ιστορίες θα ακούσει πολλές. 

Κι εγώ την κλωστή του θα πιάσω και θα σας πω κάποιες από αυτές. Για τον βασιλιά που έμαθε με έναν παράξενο τρόπο ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται στη ζωή. Για τον άρχοντα που είδε τον φόβο του δράκος να γίνεται μπροστά του. Για εκείνη τη βατραχίνα που κατάλαβε ότι πρέπει στη ζωή να μην το βάζουμε κάτω και να αναζητάμε μέσα μας τη δύναμη που μας χρειάζεται. Για τον φτωχό άνθρωπο που ακολούθησε το όνειρό του όσο παράλογο κι αν ήταν μα και για έναν άλλο που κλωτσούσε μονάχος την τύχη του. Μα και για τον Γιόμο, τον άνθρωπο που είχε μονάχα ένα όνομα και ένα όνειρο.

Κι ίσως στο τέλος αυτού του ταξιδιού να μάθουμε μαζί ποια ήταν η ιστορία που ήθελαν να ακούσουν σε εκείνο το χωριό. 

Αφήγηση Βιργινία Κοκκίνου