Ο άνθρωπος με το δέντρο στην καρδιά

(για όλες τις τάξεις του δημοτικού)

Ο άνθρωπος με το δέντρο στην καρδιά

Ηταν κάποτε λέει ένας βασιλιάς. Ήτανε κάποτε λέει ένα δέντρο. Ήτανε λέει ένα δέντρο που φύτρωσε μέσα στην καρδιά του βασιλιά. Και ποιος θα του το βγάλει; Παραμυθάδες ήρθανε, λόγια του ελαλήσαν για ένα κορίτσι που τρεχε μακριά απο την αρκούδα, για ένα μικροβασιλιά που τα βαλε με δράκο, για μιας Νεράιδας τη γητειά. Μα τα κλαδιά δεν πέφτανε, τραγούδι περιμέναν.
Λαϊκά παραμύθια της Ηπείρου μπλέκουν τα κλαδιά τους και μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο των στοιχειών και των νεράιδων παρέα με παραδοσιακές και πρωτότυπες μουσικές.

Πολιτιστικό Καλοκαίρι Κεφαλονιάς – Διλινάτα- Αύγουστος 2018

Φεστιβάλ Βωβούσας Ιούλιος 2018

Οι συμβολισμοί της παράστασης
Το παραμύθι Ο άνθρωπος με το δέντρο στην καρδιά είναι βαθιά συμβολικό παραμύθι. Αδερφός διατάζει να σκοτώσουν την αδερφή του γιατί πιστεύει ότι εκείνη έχει ντροπιάσει την οικογένεια. Αν και στην αρχή έχει τη συνείδησή του ήσυχη, γρήγορα οι τύψεις θα αρχίσουν να τον κυνηγούν. Κι αυτές οι τύψεις δίνονται συμβολικά με το δέντρο που φυτρώνει στην καρδιά του και τον πνίγει. Μέσα από την ιστορία αναδεικνύονται θέματα όπως η αδερφική αγάπη και η συγχώρεση, ο δόλος και η ζήλεια, το πως κανείς μπορεί να παρασυρθεί σε λανθασμένα συμπεράσματα χωρίς καν να ψάξει για την αλήθεια. Μ’ενα περίτεχνο τρόπο μέσα στην ιστορία του ανθρώπου αυτού θα μπλεχτούν κι άλλες ιστορίες που μιλάνε για τον φόβο που αφήνουμε να μας κυριεύσει και πως μπορούμε να τον νικήσουμε (παραμύθι Το αρχοντόπουλο και ο Δράκος), για την αλήθεια που ο καθένας μας έχει μέσα του και πως ο κόσμος γύρω μας πρέπει να τη σέβεται αρκεί εμείς πρώτα από όλα να την υποστηρίζουμε, το πόσο ανώφελο είναι κάποιες φορές να θέλουμε να αλλάξουμε τον άλλον στο όνομα της αγάπης ( παραμύθι Η νεράιδα και το παλικάρι), για τη δύναμη της μητρικής αγάπης (Η Λιοτήρω). Και βέβαια αυτό που υπερισχύει είναι ότι το μόνο που μπορεί να μας λυτρώσει από τις τύψεις και τις ενοχές είναι η αναζήτηση και η παραδοχή της αλήθειας.

Αφήγηση Κοκκίνου Βιργινία
Μουσική Γιάννης Ανθόπουλος
Διάρκεια 60 λεπτά
Ηλικίες παιδιά 6+ έφηβοι και ενήλικες