Ψείρα στα γένια του βασιλιά

Αγοράζοντας το βιβλίο, ενισχύουμε τα παιδικά χωριά SOS

Μία ψείρα στα γένια ενός βασιλιά. Πράγμα παράξενο θα πείτε. Συνάμα και κάπως ενοχλητικό. Τις ψείρες, βλέπετε, δεν τις αγαπάμε καθόλου. Κι όμως, αυτή η ψείρα στάθηκε αφορμή ένας βασιλιάς να γνωρίσει πλάσματα ιδιαίτερα, μοναδικά: Ένα φασόλι που ήθελε, άκουσον άκουσον, να κάνει τον γύρο του κόσμου, μια κατσαρίδα που ήταν νύφη περιζήτητη για την ομορφιά της και μια μαγείρισσα λαίμαργη, που ήξερε να τα βγάζει πέρα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Αυτή η ψείρα στάθηκε αφορμή ο ίδιος βασιλιάς να χάσει την κόρη του και να γνωρίσει εφτά αδέρφια που είχαν χαρίσματα πολλά.
Δείτε το βίντεο για να πάρετε μία ιδέα.


Οι ιστορίες αυτές βρέθηκαν στον δρόμο μας πριν από δύο χρόνια. Και όταν λέω βρέθηκαν στον δρόμο μας, το εννοώ. Παραλίγο να πατήσουμε το φασόλι που είχε βγει να ανακαλύψει καινούρια μέρη. Θυμωμένο, άρχισε να μας λέει πόσο άδικη είναι η ζωή για ένα φασόλι που κινδυνεύει συνεχώς από τις σόλες των παπουτσιών, απλά και μόνο επειδή διάλεξε έναν δρόμο διαφορετικό από αυτόν της οικογένειάς του. Η ιστορία του ενέπνευσε τον Γιάννη να γράψει ένα τραγούδι, και το ίδιο εκείνο βράδυ, ενώ μου το τραγουδούσε, η Γκρέτα η μαγείρισσα στο διπλανό σπίτι παραλίγο να κάψει το φαγητό, γιατί γελούσε με τις περιπέτειες του φασολιού, ενώ η Μαρτίνα Καταλίνα, η μικρή κατσαριδούλα, βγήκε από τον υπόγειο κόσμο της και ήρθε να μας βρει, ζητώντας να μας πει και τη δικιά της μοναδική ιστορία, γιατί πάντα ονειρευόταν να γίνει τραγούδι. Όσο για την ψείρα στα γένια του βασιλιά, αυτή είναι αλήθεια ότι δεν την συναντήσαμε πουθενά, μια και βασιλιάδες δεν υπάρχουν πια, τουλάχιστον εδώ, όμως ήρθε να αγκαλιάσει τις άλλες τρεις ιστορίες λίγα βράδια μετά, ξεπηδώντας μέσα από ένα παλιό βιβλίο παραμυθιών.

Και κάπως έτσι, όλα άρχισαν να μπαίνουν σε μια σειρά. Γράψαμε στίχους, γράψαμε μουσική, ενώσαμε τις ιστορίες, βρήκαμε και τα μαγικά χέρια της Ελένης που έντυσαν με χρώματα όλα όσα θα διαβάσετε και θα ακούσετε. Κι έχετε στα χέρια σας αυτό το βιβλίο. Τέσσερα λαϊκά παραμύθια μπλέκονται μεταξύ τους και χορεύουν στον ρυθμό πρωτότυπης μουσικής και τραγουδιών.

Εάν θέλετε κι εσείς να αποκτήσετε και εσείς το βιβλίο αυτό, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας (Επικοινωνία) ή να το προμηθευτείτε μέσω του e-shop των παιδικών χωριών SOS (e-shop παιδικών χωριών SOS).

Αφήγηση – Διασκευή παραμυθιών – Στίχοι: Βιργινία Κοκκίνου
Μουσική – ενορχήστρωση: Γιάννης Ανθόπουλος
Εικονογράφηση Ελένη Φίλιου

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Δημήτρη Λάγιου