Κάθε τόπος ένας θρύλος

Το Κόκκινο μπαλόνι ταξιδεύει στους θρύλους και τις μουσικές του κάθε τόπου και φτιάχνει ιστορίες.

(Ακούστε το πρώτο επεισόδιο της σειράς, ηχογραφημένο στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου με τα παιδιά του Γυμνασίου του νησιού)

Κάθε τόπος κρύβει ιστορίες για δράκους, ήρωες, πεντάμορφες, νεράιδες και ξωθιές. Κάθε τόπος έχει να μας πει ιστορίες για σπίτια που στέκουν κλειστά, ανθρώπους που μαρμάρωσαν και έγιναν βουνά, θάλασσες που αγκάλιασαν ψαράδων τη γητειά.

Τι θα λέγατε να τα αναζητήσουμε όλα αυτά; Και να φτιάξουμε τη δικιά μας ιστορία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάθε τόπος, ένας θρύλος» καλεί τα παιδιά να αναζητήσουν τις ιδιαίτερες ιστορίες του τόπου τους και να τις κάνουν παραμύθι και τραγούδι.

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Τα παιδιά αναζητούν τοπικούς θρύλους, παραδόσεις, παραμύθια συνομιλώντας με τους ανθρώπους του τόπου ή τους εκπαιδευτικούς τους πριν έρθουμε.

ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ:

Α. Γνωριμία με το Podcast. Tι είναι ένα Podcast; Ποια η διαφορά του από ένα βίντεο στο youtube; Πώς φτιάχνουμε ένα podcast; Βασικές απλές γνώσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας.

Β. Παράδοση και Ιστορίες: Καταγράφουμε, ηχογραφούμε με τα παιδιά τους μύθους και τους θρύλους που έχουν συγκεντρώσει. Κάνουμε ερωτήσεις για το πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά τις έννοιες της παράδοσης, της σύνδεσης του σύγχρονου ανθρώπου με το παρελθόν του.

Παράδοση και μουσική: Ποιος θα μας πει ένα τραγούδι του τόπου του; Τι μουσικά όργανα παίζουν οι οργανοπαίχτες εκεί; Για τι μιλάνε τα τραγούδια τους; Ερωτήσεις και απαντήσεις που καταγράφονται και ηχογραφούνται.

Γ. Επινόηση ιστορίας. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τη δικιά μας ιστορία. Εξηγούμε τα συστατικά μέρη ενός παραμυθιού (ήρωας, αντιήρωας, μαγικός βοηθός, πρόβλημα, λύση) και με βάση το υλικό που έχουν συγκεντρώσει τα παιδιά, αρχίζουμε να στήνουμε την ιστορία μας. Στο τέλος, ντύνουμε την ιστορία μουσικά, αναζητώντας τους ήχους της και συνθέτοντας με τη βοήθεια της μουσική αφηγήτριας που είναι μαζί μας το τραγούδι της ιστορίας.

Το υλικό συγκεντρώνεται και επεξεργάζεται από την ομάδα μας. Όταν το podcast ολοκληρωθεί παρουσιάζεται είτε ζωντανά είτε διαδικτυακά στους ενδιαφερόμενους ενώ μπορεί να ανέβει και σε διάφορες πλατφόρμες .

Υλοποίηση προγράμματος:     Βιργινία Κοκκίνου (αφηγήτρια)

                                                Ειρήνη Νικολακοπούλου (αφηγήτρια – μουσικός)

Η διάρκεια του προγράμματος προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκάστοτε φορέα με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Ελάχιστη διάρκεια 2 ώρες.

Ηλικίες 10+