Κάθε τόπος ενας θρύλος

Αφήγηση, μουσική, παραδόσεις, επινόηση ιστοριών, τεχνολογία συνδυάζονται σε αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα. Τα παιδιά (μας) γνωρίζουν θρύλους του τόπου τους, τους αποτυπώσουν σε μορφή ιστορίας και δημιουργούν ένα podcast.

Το κόκκινο μπαλόνι είναι το όχημα που θα μας ταξιδέψει στους θρύλους και τις μουσικές κάθε γωνιάς της Ελλάδας. Κάθε μέρος κρύβει ένα μυστικό, έναν θρύλο ή μια ιστορία που περιμένει να ειπωθεί. Μέσα από τις φωνές και τη δημιουργικότητα των παιδιών, αυτοί οι θρύλοι θα ζωντανέψουν και θα γίνουν παραμύθια, τραγούδια, και τελικά… ένα podcast!

Ακούστε το podcast που φτιάξαμε με τα παιδιά του γυμνασίου Τήνου

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να διατηρήσουν ζωντανή την τοπική παράδοση μέσα από τις τεχνικές της αφήγησης και της μουσικής. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα δημιουργήσουν το δικό τους podcast, όπου θα μοιραστούν τους θρύλους και τις ιστορίες του τόπου τους με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

1. Προετοιμασία (στο σχολείο):

– Πριν την επίσκεψη της ομάδας μας, οι εκπαιδευτικοί μαζί με τα παιδιά αναζητούν και συγκεντρώνουν τοπικούς θρύλους, παραδόσεις και παραμύθια. Μπορούν να συζητήσουν με μεγαλύτερους σε ηλικία άτομα της κοινότητας ή να κάνουν έρευνα για θρύλους και ιστορίες που αφορούν την περιοχή τους.

2. Γνωριμία με το Podcast (στην τάξη):

– Εισαγωγή στον κόσμο των podcasts: Τι είναι ένα podcast; Ποια η διαφορά του από άλλα μέσα, όπως το βίντεο στο YouTube;

– Τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά στοιχεία δημιουργίας ενός podcast, όπως η ηχογράφηση, η επεξεργασία και η αφήγηση.

3. Παράδοση και Ιστορίες:

– Τα παιδιά μοιράζονται τους θρύλους και τις ιστορίες που ανακάλυψαν. Η ομάδα μας βοηθά στην καταγραφή και την ηχογράφηση των ιστοριών.

– Μέσα από ερωτήσεις και συζητήσεις, τα παιδιά εξετάζουν την έννοια της παράδοσης και πώς συνδέεται με τον σύγχρονο κόσμο.

4. Παράδοση και Μουσική:

– Κάθε περιοχή έχει τη δική της μουσική και τα δικά της τραγούδια. Τα παιδιά καλούνται να φέρουν τραγούδια ή μουσικά όργανα της περιοχής τους και να μιλήσουν για αυτά.

– Ερωτήσεις όπως «Γιατί μιλούν τα τραγούδια της περιοχής σας;» ή «Ποια όργανα παίζουν εκεί;» θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη του μουσικού στοιχείου του τόπου τους.

5. Επινόηση Ιστορίας:

– Με τα συστατικά μέρη ενός παραμυθιού (ήρωας, αντιήρωας, μαγικός βοηθός, πρόβλημα, λύση), η ομάδα μας βοηθά τα παιδιά να συνθέσουν τη δική τους ιστορία, εμπνευσμένη από τους τοπικούς θρύλους.

– Η ιστορία ντύνεται μουσικά, καθώς τα παιδιά επιλέγουν ήχους και δημιουργούν ένα τραγούδι με τη βοήθεια της μουσικής αφηγήτριας της ομάδας.

6. Ολοκλήρωση και Παρουσίαση:

– Όλο το υλικό, οι ηχογραφήσεις, οι ιστορίες και η μουσική επεξεργάζονται από την ομάδα μας.

– Το τελικό podcast στέλνεται στο σχολείο και, αν υπάρξει άδεια, ανεβαίνει στην πλατφόρμα μας για να το ακούσουν κι άλλοι.

Υλοποίηση:

Βιργινία Κοκκίνου (αφηγήτρια) 

Ειρήνη Νικολακοπούλου (αφηγήτρια – μουσικός) 

Διάρκεια: 2 ώρες 

Ηλικίες: Δημοτικό και Γυμνάσιο 

Verified by MonsterInsights