Ψείρα στα γένια του βασιλιά

 

Μία ψείρα στα γένια του βασιλιά! Μία ψείρα στα γένια του βασιλιά;;;

Μέγα κακό και πράμα παράξενο πολύ!

Ο βασιλιάς δίπλα στην ψείρα θα ξαγρυπνά μέχρι εκείνη να του πει όλα της μυστικά. Μα πράγματα αλλόκοτα θα συμβούν. Ιστορίες θα ξεπηδούν ολονυχτίς. Για κοίτα να δεις! Μαγείρισσες λιχούδες, φασόλια που ταξιδεύουν, κατσαρίδες που παντρεύονται. Μα η ψείρα θα σταθεί αφορμή την κόρη του να χάσει ο βασιλιάς και ποιος θα του την βρει; Αυτά κι άλλα πολλά θα συμβούν με των παραμυθιών τη συντροφιά και των τραγουδιών την ανεμελιά.

4 παραδοσιακά παραμύθια μπλέκονται το ένα με το άλλο. Ακούμε το ηπειρώτικο παραμύθι Ψείρα στα γένια του βασιλιά, όπου ένας βασιλιάς εξαιτίας μιας ψείρας θα χάσει την κόρη του στον Κάτω Κόσμο. 7 νέοι με ιδιαίτερες δυνάμεις θα τον βοηθήσουν να τη βρει μα ένας τους θα την παντρευτεί. Ένα φασόλι θα θελήσει να γνωρίσει τον κόσμο παρέα με ένα κάρβουνο και ένα ξυλαράκι και η περιπέτεια του θα σταθεί αφορμή να έρθουν στον κόσμο τα μαυρομάτικα φασόλια. Μία έξυπνη μαγείρισσα θα φάει το φαγητό που έχει ετοιμάσει για το αφεντικό της αλλά θα τον ξεγελάσει και δεν θα τιμωρηθεί για αυτό. Και τέλος, μία… πανέμορφη κατσαρίδα θα αποφασίσει να παντρευτεί αλλά οι υποψήφιοι γαμπροί την απογοητεύουν ο ένας μετά τον άλλον. Άραγε θα τα καταφέρει;

Οι ιστορίες αν και φαινομενικά αστείες και ταξιδιάρικες έχουν και αυτές, όπως και όλα τα παραμύθια, τους κρυφούς τους συμβολισμούς. Στο Ψείρα στα γένια του Βασιλιά, βλέπουμε πως η συνεργασία μπορεί να κερδίσει και τα πιο δύσκολα εμπόδια. Στην ιστορία του περίεργου φασολιού θα μάθουμε πως όποιος γελάει με το πάθημα του άλλου τιμωρείται αλλά και ότι όλοι μας έχουμε δικαίωμα στο όνειρο, ακόμη και αν θεωρούμαστε διαφορετικοί. Η έξυπνη Γκρέτα θα μας δείξει πως η πραγματική δύναμη του ανθρώπου είναι στο μυαλό και όχι στο σώμα. Και τέλος η κατσαριδούλα Καταλίνα που αναζητά τον σωστό άντρα για να παντρευτεί θα δώσει ένα μάθημα αυτοσεβασμού και ωριμότητας. Όταν θα έρθει αντιμέτωπη με υποψήφιους γαμπρούς που κάθε άλλο παρά σοβαροί είναι, θα τους διώξει γιατί θέλει ο άντρας δίπλα της να τη σέβεται και να την εκτιμά για την προσωπικότητά της. 

Οι ιστορίες διανθίζονται με έξυπνα και κεφάτα τραγούδια γραμμένα ειδικά για την παράσταση.

 

Αφήγηση Βιργινία Κοκκίνου

Μουσική Γιάννης Ανθόπουλος

Διάρκεια 60 λεπτά

Ηλικίες 5 – 106

Στίχοι πρωτότυπων τραγουδιών: Βιργινία Κοκκίνου

Μουσική πρωτότυπων τραγουδιών: Γιάννης Ανθόπουλος