Με τραγούδι με κρασί παραμύθι θ’ακουστεί

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς, ένας μελαγχολικός βασιλιάς. Ήταν δίκαιος, ήταν σοφός (ή έτσι ήθελε να πιστεύει) μα καθόλου ευτυχισμένος. Τέτοια ήταν η μελαγχολία του που δεν μπορούσε να πιει ούτε κρασί, αγαπημένο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μέχρι που μια μέρα βρέθηκε στον δρόμο του ένας γέρος. Τον πήρε από το χέρι και του έμαθε πολλά, μα εσείς θα αναρωτιέστε αν έγινε καλά.

Μία παράσταση ιδανική για την Γ Δημοτικού αφού συνδυάζει διασκευή του λαϊκού παραμυθιού Το πιο γλυκό ψωμί με τη μυθολογία (Γιγαντομαχία, Διόνυσος) δίνοντας παράλληλα με παραμυθιακό τρόπο πληροφορίες για τον τρύγο και την οινοποίηση.  

Η ιστορία του βασιλιά στέκεται αφορμή να περπατήσουμε ένα αμπέλι και μέσα στα φύλλα του ιστορίες να βρούμε για το κλήμα, το κρασί, για θεούς αλλοτινούς, βασιλιάδες και σοφούς μα κι ανθρώπους απλούς. Μαζί τους μαθαίνουμε πως φτάνει στα χέρια μας τούτο το θαυμαστό ποτό, κερνάμε μεθυσμένα τραγούδια και μουσικές στήνοντας ένα γλέντι παραμυθιών και παραδοσιακών τραγουδιών.

Τραγουδάμε σκοπούς για το κρασί και την χαρά, την ομορφιά της ζωής, του κόσμου τα καλά. Για την αξία της δουλειάς και της συνεισφοράς, για την αγαθοσύνη μα και την πονηριά. Για τα κακά που φέρνει η εκδίκηση μα και η τεμπελιά. 

Στόχος της παράστασης είναι μέσα από τις ιστορίες ο κόσμος να έρθει σε επαφή με τους μύθους του Διονύσου και την ιστορία του αμπελιού, να διασκεδάσει ακούγοντας λαϊκά παραμύθια όπου το κρασί ή το κλήμα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς και να παρακολουθήσει παραμυθιακά τη διαδικασία οινοποίησης.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στο Φεστιβάλ Τήνου (2018), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Κεφαλονιάς (2018), στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου Νεμέας (2018), στον Συνεταιρισμό Ρομπόλας Κεφαλονιάς (2019), στη Γιορτή Παραμυθιού Κέας (2019), στα Διλινάτα Κεφαλονιάς (2019)

Αποσπάσματα από παραστάσεις μας

Καπνικαρέα, Σεπτέμβριος 2018

Καπνικαρέα… Μεσημεράκι… Παρόλη τη βροχή ο Διόνυσος μας περπάτησε στις ιστορίες του… Με τραγούδι και κρασί.

Gepostet von Virginia Red am Sonntag, 30. September 2018

Αργοστόλι 2018

Νεμέα 2018

Αφήγηση: Κοκκίνου Βιργινία

Τραγούδι – Μουσική: Νατάσα Ταπάκη, Γιάννης Ανθόπουλος

Ηλικίες: παιδιά και ενήλικες

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά