Με τραγούδι με κρασί παραμύθι θ’ακουστεί

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς, ένας μελαγχολικός βασιλιάς. Ήταν δίκαιος, ήταν σοφός (ή έτσι ήθελε να πιστεύει) μα καθόλου ευτυχισμένος. Τέτοια ήταν η μελαγχολία του που δεν μπορούσε να πιει ούτε κρασί, αγαπημένο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μέχρι που μια μέρα βρέθηκε στον δρόμο του ένας γέρος. Τον πήρε από το χέρι και του έμαθε πολλά, μα εσείς θα αναρωτιέστε αν έγινε καλά.

Μία παράσταση ιδανική για την Γ Δημοτικού αφού συνδυάζει διασκευή του λαϊκού παραμυθιού Το πιο γλυκό ψωμί με τη μυθολογία (Γιγαντομαχία, Διόνυσος) δίνοντας παράλληλα με παραμυθιακό τρόπο πληροφορίες για τον τρύγο και την οινοποίηση.  

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς, ένας μελαγχολικός βασιλιάς. Μέχρι που μια μέρα βρέθηκε στον δρόμο του ένας γέρος. Τον πήρε από το χέρι και του έμαθε πολλά, μα εσείς θα αναρωτιέστε αν έγινε καλά. Η ιστορία του βασιλιά στέκεται αφορμή να περπατήσουμε ένα αμπέλι και μέσα στα φύλλα του ιστορίες να βρούμε για το κλήμα, το κρασί, για θεούς αλλοτινούς, βασιλιάδες και σοφούς μα κι ανθρώπους απλούς. Το λαϊκό παραμύθι Το Πιο Γλυκό Ψωμί έρχεται να γίνει Το Πιο Γλυκό Κρασί και μας ανοίγει δρόμους στη μυθολογία με τις ιστορίες του Διόνυσου, της Γιγαντομαχίας αλλά και τον μύθο του Αισώπου Ο Γεωργός και το Αμπέλι να μπλέκονται μέσα σε αυτόΜαζί τους μαθαίνουμε πως φτάνει στα χέρια μας τούτο το θαυμαστό ποτό, κερνάμε μεθυσμένα τραγούδια και μουσικές στήνοντας ένα γλέντι παραμυθιών και παραδοσιακών τραγουδιών από διάφορες γωνιές της χώρας μας.

Η παράσταση αυτή αποτελεί ένα συνταίριασμα μυθολογίας και παραμυθιού. Το παραμύθι το Πιο Γλυκό Ψωμί που διασκευάζεται εδώ για τις ανάγκες της παράστασης στο Πιο Γλυκό Κρασί περνάει μηνύματα για την αξία της εργασίας, τα θετικά συναισθήματα που γεννιούνται όταν κοπιάζουμε για κάτι και βάζουμε στόχους, για το πόσο αρνητικά μπορεί να δράσει στην ψυχολογία μας η απραγία. Παράλληλα μαθαίνουμε τα στάδια της οινοποίησης από τον τρύγο μέχρι και το άνοιγμα του βαρελιού για να πάρουμε το πρώτο κρασί. Μέσα στον παραμυθιακό αυτό κορμό μπλέκονται μύθοι γύρω από τον Διόνυσο και το κρασί. Πώς γεννήθηκε ο Διόνυσος; Πως ανακάλυψε το κρασί; Γιατί τιμώρησε τον βασιλιά Πενθέα στην Θήβα; Ποιος ήταν ο ρόλος του στην Τιτανομαχία;

Η παράσταση κλείνει με μία αναπαράσταση των Μεγάλων Διονύσιων. Τα παιδιά μεταμφιέζονται, παίζουν μουσική και κάνουν αγώνες κωμωδίας. Μαθαίνουν έτσι με διαδραστικό τρόπο το τελετουργικό αυτής της μεγάλης αθηναϊκής γιορτής προς τιμή του Διονύσου.  

 

Τραγουδάμε σκοπούς για το κρασί και την χαρά, την ομορφιά της ζωής, του κόσμου τα καλά. Για την αξία της δουλειάς και της συνεισφοράς, για την αγαθοσύνη μα και την πονηριά. Για τα κακά που φέρνει η εκδίκηση μα και η τεμπελιά. 

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στο Φεστιβάλ Τήνου (2018), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Κεφαλονιάς (2018), στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου Νεμέας (2018), στον Συνεταιρισμό Ρομπόλας Κεφαλονιάς (2019), στη Γιορτή Παραμυθιού Κέας (2019), στα Διλινάτα Κεφαλονιάς (2019)

Αποσπάσματα από παραστάσεις μας

Καπνικαρέα, Σεπτέμβριος 2018

Καπνικαρέα… Μεσημεράκι… Παρόλη τη βροχή ο Διόνυσος μας περπάτησε στις ιστορίες του… Με τραγούδι και κρασί.

Gepostet von Virginia Red am Sonntag, 30. September 2018

Αργοστόλι 2018

Νεμέα 2018

Αφήγηση: Κοκκίνου Βιργινία

Τραγούδι – Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος

Ηλικίες: παιδιά και ενήλικες

Διάρκεια : 90 λεπτά