Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς, ένας μελαγχολικός βασιλιάς. Ήταν δίκαιος, ήταν σοφός (ή έτσι ήθελε να πιστεύει) μα καθόλου ευτυχισμένος. Τέτοια ήταν η μελαγχολία του που δεν μπορούσε να πιει ούτε κρασί, αγαπημένο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μέχρι που μια μέρα βρέθηκε στον δρόμο του ένας γέρος. Τον πήρε από το χέρι και του έμαθε πολλά, μα εσείς θα αναρωτιέστε αν έγινε καλά.
Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς, ένας μελαγχολικός βασιλιάς. Μέχρι που μια μέρα βρέθηκε στον δρόμο του ένας γέρος. Τον πήρε από το χέρι και του έμαθε πολλά, μα εσείς θα αναρωτιέστε αν έγινε καλά. Η ιστορία του βασιλιά στέκεται αφορμή να περπατήσουμε ένα αμπέλι και μέσα στα φύλλα του ιστορίες να βρούμε για το κλήμα, το κρασί, για θεούς αλλοτινούς, βασιλιάδες και σοφούς μα κι ανθρώπους απλούς. Το λαϊκό παραμύθι Το Πιο Γλυκό Ψωμί έρχεται να γίνει Το Πιο Γλυκό Κρασί και μας ανοίγει δρόμους στη μυθολογία με τις ιστορίες του Διόνυσου, της Γιγαντομαχίας αλλά και τον μύθο του Αισώπου Ο Γεωργός και το Αμπέλι να μπλέκονται μέσα σε αυτό. Μαζί τους μαθαίνουμε πως φτάνει στα χέρια μας τούτο το θαυμαστό ποτό, κερνάμε μεθυσμένα τραγούδια και μουσικές στήνοντας ένα γλέντι παραμυθιών και παραδοσιακών τραγουδιών από διάφορες γωνιές της χώρας μας.
Η παράσταση αυτή αποτελεί ένα συνταίριασμα μυθολογίας και παραμυθιού. Το παραμύθι το Πιο Γλυκό Ψωμί που διασκευάζεται εδώ για τις ανάγκες της παράστασης στο Πιο Γλυκό Κρασί περνάει μηνύματα για την αξία της εργασίας, τα θετικά συναισθήματα που γεννιούνται όταν κοπιάζουμε για κάτι και βάζουμε στόχους, για το πόσο αρνητικά μπορεί να δράσει στην ψυχολογία μας η απραγία. Παράλληλα μαθαίνουμε τα στάδια της οινοποίησης από τον τρύγο μέχρι και το άνοιγμα του βαρελιού για να πάρουμε το πρώτο κρασί. Μέσα στον παραμυθιακό αυτό κορμό μπλέκονται μύθοι γύρω από τον Διόνυσο και το κρασί. Πώς γεννήθηκε ο Διόνυσος; Πως ανακάλυψε το κρασί; Γιατί τιμώρησε τον βασιλιά Πενθέα στην Θήβα; Ποιος ήταν ο ρόλος του στην Τιτανομαχία;
Η παράσταση κλείνει με μία αναπαράσταση των Μεγάλων Διονύσιων. Τα παιδιά μεταμφιέζονται, παίζουν μουσική και κάνουν αγώνες κωμωδίας. Μαθαίνουν έτσι με διαδραστικό τρόπο το τελετουργικό αυτής της μεγάλης αθηναϊκής γιορτής προς τιμή του Διονύσου.
Την παράσταση μπορεί να συνοδεύει ένα παραδοσιακό γλέντι για μικρούς και μεγάλους. Τραγουδάμε σκοπούς για το κρασί και την χαρά, την ομορφιά της ζωής, του κόσμου τα καλά.
Η παράσταση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στο Φεστιβάλ Τήνου (2018), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Κεφαλονιάς (2018), στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου Νεμέας (2018), στον Συνεταιρισμό Ρομπόλας Κεφαλονιάς (2019), στη Γιορτή Παραμυθιού Κέας (2019), στα Διλινάτα Κεφαλονιάς (2019)
Αποσπάσματα από παραστάσεις μας
Αργοστόλι 2018
Νεμέα 2018
Αφήγηση: Κοκκίνου Βιργινία
Τραγούδι – Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου
Ηλικίες: παιδιά και ενήλικες
Διάρκεια : 90 λεπτά (Γλέντι + 2 ώρες με μουσικό σχήμα 3 μουσικών)